søndag 16. mai 2010

Gausen tunnel (16. mai 2010)

Gausen tunnel? Jeg fant den på internettsiden til Holmestrand kommune da jeg var på jakt etter kyststien. Men vi hadde aldri hørt om den tunnelen, - og ikke fant vi den på noen kart.
Etter litt detektivarbeid fant jeg ut at Gausen tunnel lå mellom Nyveien (315) og sørenden av Bassengparken. Heller ikke Bassengparken fant jeg på noen kart. Men jeg fant at Knutseskogen barnehage lå ved siden av Bassengparken. Barnehagen fant jeg på et kart.
Dermed kunne vi endelig sette kursen mot Gausen tunnel.

Gausen tunnel var eneste tunnel på Hvittingfossbanen. Den er 342 meter lang. Hvittingfossbanen ble brukt til å frakte tømmer ned til Oslofjorden. Den ble åpnet i 1908 og var i drift i 30 år. For å komme seg opp skråningen i Holmestrand, måtte toget først rygge et stykke opp og deretter kjører forover resten av turen. Tunnelen ligger et stykke opp i lia og kan så vidt sees fra 315.

Vi så ingen tunnel fra 315, men vi fant enkelt Barlinveien ovenfor for Bassenparken. Barlinveien har to sideveier som heter Øvre Gausen vei og Tunnelveien, så vi mente vi var på riktig vei.

Vi parkerte ved Knutseskogen barnehage. De har laget seg et fint sted ute i skogen med klatrevegg, bålplass, hytte og fine fuglekasser.

Bassengparken ble åpnet i 1986, men har forfalt noe siden den gang. Likevel var det fint. Det regnet og fuglene sang livlig.

Vi gikk sørover på en stor flott sti inntil vi så en bitteliten sørpesti som svingte inn mot venstre. Den fulgte vi. Og ganske riktig førte den rett til tunnelen. Riktignok var det forferdelig gjørmete, glatt og overgrodd, men vi kjempet oss gjennom jungelen.









Tunnelåpningen var delvis skjult av et leirras. Inne i tunnellen var det mørkt og ganske fuktig luft. Vi hadde tatt med oss lommelykter. Bakken var tørr og steinete. Taket var høyt slik at toget kunne komme igjennom, men toget kan ikke ha hatt stor klarning på sidene.

"Kul tunnel!" var dommen fra barna.

Da vi kom ut på den andre siden, fant vi ut at det var lurere å gå tilbake samme vei i stedet for å følge bilveien rundt.

Vel ute av tunnelen, tok vi oss en tur i Bassengparken. Den består av to basseng. Et lite og et stort. Rundt det store går det en flott sti med broer og en demning.
Vi hadde med oss farmor. Hun synes vi var gale. Jeg spurte yngstejenta om vi skulle ta med oss mormor og bedstefar neste gang. "Ja!" svarte hun. "Da kan vi høre hvordan de skriker!"






5 kommentarer:

  1. Så koselige bilder.

    SvarSlett
  2. Bedstefar tager gerne med en tur igennem den tunnel!
    Og hvis han skal skrige, så bliver det kun for at skræmme May Alise!

    SvarSlett
  3. Er det så fin ekko i tunnelen ?? Eller må vi råpe på MA så hun ikke kommer til skade? Koslig bilder, syn med alt regnet.Klem mormor

    SvarSlett
  4. May Alise klarer seg fint, hun. Det var ikke så mye hun kunne skade seg på.

    Det var jo ekko, men ikke som i undergangene vi pleier å rope i. ;-)

    SvarSlett