søndag 18. oktober 2015

Berg fengsel (18. oktober 2015)

Etter tips fra facebook-gruppen "Turer i Vestfold" la vi turen til Berg fengsel.

Turen er blåmerket og starter ved inngangen til Berg fengsel. Rett foran parkeringsplassen står det et lite monument med en jernbanestump mellom to steiner. Her fortelles historien om Berg fengsel under krigen. I 1942 erklærte Quisling at alle som demonstrerte mot NS blant annet ved å bære "hønseringer", skulle arresteres.

På Berg var det mange jøder og politiske fanger. I alt var det 1200 fanger innom leiren. Forholdene var forferdelige. Mange folk og nakne brakker. Behandlingen av fangene var også ille. Noen av fangevokterne ble dømt etter krigen og flere havnet i fengselet de selv hadde voktet.

På rundturen er det flere plakater som forteller historier fra krigen. Det står om behandlig av fangene, om hvordan de ble stuet i kuvogner og sendt til den sikre død, hvordan de ble møtt på leiren og hvordan det gikk med fangene etter at de forlot leiren. Men det står også om naturen, gravhaugene og Berg mikrobryggeri.

Her vokser Murrublom. Den vokser ikke noe annet sted i landet. Den sjeldne eremittbillen lever også her.

Turen var egentlig ikke lang, men innholdsrik. Jeg følte at jeg lærte noe samtidig som jeg kunne nyte de vakre høstfargene. Riktignok kjente jeg ikke så mye på naturens ro siden vi kunne høre bildur nesten overalt. Men likevel likte jeg turen. Det var sterkt å gå opp trappen fra jernbanen der jeg innbiller meg at mange fanger ble transportert til og fra leiren i krigsårene.

I dag fungerer Berg kretsfengsel som et såkalt åpent fengsel der fanger fra hele landet kan søke seg til. Fengselet fungerer som opplærings- og undervisningsanstalt særlig for yngre lovbrytere. Og jeg regner med at forholdene er vesentlig bedre der nå enn under krigen!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar